Dossier personal d’aprenentatge | PLE #1

Transparent Screen de Yohann Aberkane a Flickr

L’aprenentatge és un simple apèndix de nosaltres mateixos;
on sigui que estiguem, està també el nostre aprenentatge.
William Shakespeare
La formació permanent al llarg de la vida és una realitat en tota professió i per tant, també en educació. La societat del coneixement i de la informació demana una resposta educativa i la clau és el professorat. El professorat ha de respondre amb una actitud professional de formació permanent.
Un PLE [Personal Learning Envinronment] és un canvi d’actitud: nosaltres som el nostre propi motor d’aprenentatge per apreprendre sobre els nostres interessos, a fixar els nostres objectius i crear una xarxa amb altres docents que tenen els mateixos interessos.
Relacionat amb el PLE del docent trobem la idea del ePortafolis o Portafolis digital. El Portafoli facilita la integració de l’avaluació en el procés d’ensenyament-aprenentatge recopilant evidències de les activitats d’aprenentatge en moments clau i duent a terme una reflexió sobre el grau d’assoliment de les competències. Com a estratègia docent el Portafoli permet planificar tasques i activitats per treballar amb els continguts al llarg del curs i així tenir una oportunitat per dur a terme una avaluació contínua.
El Portafolis digital facilita el canvi del centre d’atenció del docent cap a l’estudiant. Per met als docents i als estudiants  crear i gestionar un  espai virtual sobre les realitzacions personals, acadèmiques i professionals tot incorporant una valoració i justificació sobre la importància d’aquestes evidències.
El Portafolis és quelcom més que una col·lecció digital de reflexions i artefactes (documents, vídeos, resums, treballs, blocs, imatges, etc). L’alumne/a el pot utilitzar per demostrar el seu aprenentatge, habilitats i competències. Per al professorat és un mitjà per al seguiment d’un procés d’aprenentatge, que pot ser un projecte, un crèdit, un curs, un cicle…
Més informació referent al tema:
Al portal educatiu Xtec del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya trobareu un article amb informació força detallada amb exemples d’ePortfolios de l’alumne i docents així com plantilles per elaborar-ne un.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s