Navegació eficaç part del PLE #2

L’optimització del nostre navegador forma part del nostre Entorn Personal d’Aprenentage [PLE].Firefox és navegador lliure de codi obert que compta amb complements [add-ons] que  faciliten i simplifiquen considerablement la feina amb els seus serveis web. Per tant podem començar a dissenyar el nostre PLE amb el navegador i en concret, Mozilla Firefox de manera que podem millorar les seves prestacions amb la instal·lació d’alguns dels complements que ens permetran cercar, etiquetar, generar i compartir informació d’una manera més efectiva.

Us oferim un resum de les idees més bàsiques i trucs que us poden servir per rendibilitzar el seu funcionament:

  1. Instal·leu les extensions de Firefox en funció de les vostres necessitats. Més endavant dedicarem un article sobre una selecció d’extensions que recomanem.
  2. Utilitzeu les pestanyes per navegar. Són de gran utilitat per anar als enllaços sense interrompre la seva lectura, explorar els resultats de cerca, o fer d’anada i tornada entre diverses pàgines. Per obrir enllaços en una nova pestanya només cal posar-vos sobre l’enllaç, clicar el botó dret del vostre ratolí i seleccionar pestanya nova.  També podeu crear una pestanya nova clicant el signe [+] que trobareu al costat de les pestanyes.
  3. Trieu la vostra pàgina d’inici, la que soleu utilitzar amb més freqüència. Per crear-la, cal obrir la pàgina que voleu que es mostri quan obriu el navegador i tot sheu d’anar a la barra d’Eines/Opcions/General i escriviu l’adressa de la pàgina que voleu o simplement seleccioneu ‘utilitza la pàgina actual’. Hi ha l’opció de triar pàgines personalitzables com iGoogle, Netvibes o Symbaloo
  4. Guardeu i classifiqueu les vostres adreces d’interès. Quan trobeu una adreça interessant que us vulgueu guardar, una opció senzilla és clicar l’estrella que es troba a la barra d’adreça de navegació i quedarà guardat dins les adreces d’interès. A continuació si torneu a clicar l’estrella podreu classificar l’enllaç en una carpeta, afegir paraules clau i descripció. No obstant, si solem guardar adreces amb certa freqüència és preferible utilitzar un servei de marcadors en línia com Diigo, del.icio.us o Mister Wong.
  5. Crear accès directe a la barra de navegació dels llocs que visiteu amb regularitat, com ara el correu electrònic, els diaris favorits, etc. Per això, és molt fàcil. Quan esteu a  la pàgina un d’aquests llocs, simplement feu clic dues vegades en l’estrella a la dreta de l’adreça del lloc i després guardar l’enllaç a la barra de personal per al nom del lloc i logotip apareixerà al vostre navegador. Podeu reorganitzar els botons com millor sembli, per estalviar espai. Per això, aneu al menú “Visualitzar / Barres d’eines / Personalitzar”, i afegir o treure botons arrossegant des de la barra de navegació i la finestra d’opcions. El menú “Visualitzar / Barres d’eines també pot mostrar el nom o barres d’eines addicionals que puguin estar instal·lades, com per exemple Google.
  6. Subscriure’s als llocs interessants fàcilment. Quan un lloc o bloc ofereix la possibilitat de subscriure a les seves actualitzacions, una icona taronja RSS apareix en la barra de navegació. Si utilitzeu un lector de notícies com Google Reader, Feedly o Netvibes, només cal fer clic a la icona per afegir aquest lloc a la seva lectura.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s