La formació permanent del docent | PLN #1

Darrerament s’està parlant de la importància del PLE (Entorn Personal d’Aprenentatge i del portafoli del docent.  Aquests conceptes són fets  innerents al ritme accelerat  al qual es mou la societat de la informació. El professorat necessita noves eines i mecanismes per a nous reptes, noves competències,  noves estratègies i  noves solucions per a  nous problemes que es plantegen. En aquest sentit, és important que dins aquesta cultura digital la nostra participació sigui entesa com a usuaris abans que persones educadores.

Com ho podem fer?

Tal com diu en Xavier Suñé, hem d’estar disposats a aprendre activament i participar en projectes col·laboratius,  aprofitar les tecnologies per a formar part de xarxes i grups professionals per a desenvolupar les nostres competències professionals i aprendre dels companys als que també podem ensenyar. La xarxa és l’extensió de les nostres vides professionals: hi localitzem recursos per a l’aula, aprenem dels especialistes, ens desenvolupam professionalment, trobam enllaços i notícies d’interès per a la nostra tasca docent i aprenem a integrar les noves tecnologies a l’aula.

http://www.nmincite.com/wp-content/uploads/2010/06/socialMedia.png Una PLN (Personal Learning Network) és la col·lecció completa de persones amb les que tenim el compromís d’intercanviar informació, en general en línia. És l’evolució natural del PLE. Nosaltres decidim sobre la nostra PLN: les eines que volem utilitzar, com i quan volem aprendre i amb qui volem mantenir contacte.

Sue Waters ens proposa 5 passos senzills per anar creant la nostra Xarxa Personal d’Aprenentatge:

 1. Crear un compte a Twitter
 2. Subscriure’ns a blocs interessants professionalment via RSS  amb Google Reader o Netvibes.
 3. Creació del nostre propi bloc per compartir idees, experiències, eines i serveis interessants, amb Blogger, WordPress o Edublogs
 4. Etiquetar i compartir els nostres llocs favorits a traves de Delicious, Diigo o Mr Wong
 5. Participar en alguna comunitat Ning interessant.  Podem integrar diversos serveis i aplicacions en un únic lloc (fòrums, vídeos, imatges, blocs, …) A les Illes Balears tenim la xarxa Ning Escola 2.0 a la que vos convidam a participar-hi.

Consells

 • Començau a poc a poc, millor si demanau algú que vos ajudi.
 • Utilitzau el mateix nom d’usuari i contrasenya per a totes les eines i serveis.
 • Compartiu tot allò que aneu aprenent.
 • Provau les eines noves abans de decidir que no valen la pena.
 • Participau amb la vostra opinió als blocs d’altres persones.
 • Tengueu una actitud oberta i col·laborativa

En posteriors articles anirem ampliant aquests cinc punts. Fernando Trujillo dedica un article molt complet sobre la formació inicial del professorat des de la perspectiva 2.0 on llegim la següent frase que fem servir per concloure l’article:

“El reto está en saber conjugar lo instrumental, lo crítico, lo emocional y lo social para no perder de vista que la transformación de la sociedad es la verdadera utopía que hay que construir. Ciudadanía 2.0 pero sobre todo ciudadanía activa, que apuesta por la transparencia, que comparte, que construye nuevos paradigmas y que es autocrítica con su uso de los medios y las herramientas.”

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s